‘Amasya çöreği’ coğrafi işaret belgesi ile tescillendi

‘Amasya çöreği’ coğrafi işaret belgesi ile tescillendi

  • 0
  • 0

AMASYA'da tarifi gizli tutulan ve 100 yıllık bir geçmişe dayanan Amasya Çöreği, Türk Patent ve Marka Kurumu'nca coğrafi işaret belgesiyle tescillendi.

Yaklaşık 100 yıllık bir tarihi bulunan Amasya Çöreği, Amasya Valiliği öncülüğünde Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği ve Amasya Ticaret ve Sanayi Odasının işbirliğiyle yapılan başvuru sonucu patent aldı.

1925 yılından bu yana 3 kuşaktır babadan evlada tarifi aktarılan çörekleri üretmeyi sürdüren çörekçi Galip Doğla habere sevindi. Dedeleri Ahmet ve Hakkı Doğla'nın yaklaşık 100 yıl önce pişirmeye başladığı çöreklerin babası Selahattin Doğla'dan öğrendiği tarifini gıda mühendisi olan kızından başka kimseyle paylaşmayan 61 yaşındaki Doğla, hala ilk günkü heyecanla fırınını kendisi yakıyor. Nohut mayasıyla özel olarak hazırlanan hamurla iki tip yapılan çörek, yuvarlak cevizli haliyle ya da cevizli-haşhaşlı ve haşhaşlı olarak parmak şeklinde hazırlanarak odun ateşinde pişiriliyor.

‘ŞEHRİMİZİ BİR AÇIK HAVA MÜZESİ HALİNE GETİRMEK İÇİN CİDDİ GAYRET GÖSTERİYORUZ’

Coğrafi işaretlerin önemli konu başlıkları arasında yer aldığını belirten Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, “Senelerdir ‘Amasya Çöreği’nin kadim sırrı çözülememiştir. Hikmeti kendisine mahsus olan zaman zaman da özellikle bu sırrın çözülmesi için gayret gösterilmesine nazaran her hangi bir sonuç elde edilememiştir. Bu anlamda biz şehrimizi bir açık hava müzesi haline getirmek için ciddi manada gayretlerimiz var. Biz şehir adına yapılması ve olması gereken değişim, dönüşüm ve kabullenme noktasındaki süreçlerde belediye ve belediye başkanlığı adına şehrin menfaatine olabilecek, toplumun kabullendiği her şeye elimizden gelen desteği vereceğimizi buradan beyan ediyoruz” dedi.

TESCİL BELGESİ VERİLDİ

Kentte bir otelde düzenlenen törende konuşan Amasya Valisi Mustafa Masatlı "Baklalı Dolma lansmanının ardından bugün de Valiliğimizin öncülüğünde Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği ile Amasya Ticaret ve Sanayi Odasının işbirliğiyle alınan Amasya Çöreği Coğrafi İşaretini büyük bir memnuniyetle ilan ediyoruz” diye konuştu. 

Konuşmaların ardından Vali Masatlı ve Belediye Başkanı Sarı Galip Doğla’ya tescil belgesi verdi.

Haber :

Yorum Yap

Türkiye sağlık turizminin parlayan yıldızı oldu

Türkiye sağlık turizminin parlayan yıldızı oldu

  • 0
  • 0
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar

EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar

  • 0
  • 0

Rize'den karayolu ile hangi kente ulaşım daha uzun süren?