Baro Başkanı Peçe: Kamulaştırma ile İlgili Sorunların Büyük Bir Kısmı Geride Kaldı

Baro Başkanı Peçe: Kamulaştırma ile İlgili Sorunların Büyük Bir Kısmı Geride Kaldı

  • 0
  • 0

Rize Barosu Başkanı Av. Ümit Peçe, kentteki kamulaştırma çalışmalarında önemli yol alındığını ifade ederek, “Kamulaştıma ile ilgili sorunların büyük bir kısmının geride kaldığını düşünüyorum” dedi.

Rize Barosu Başkanı Av. Ümit Peçe, ‘Rize Takip’e özel açıklamalarda bulundu.

Kentte yaşanan kamulaştırma süreci ve yaşanan sıkıntılar hakkında değerlendirmelerde bulunan Peçe, “Kamulaştırma ile sorunlarının olduğu yadsımamız bir gerçek, ama geldiğimiz nokta itibariyle sorunların büyük bir kısmının geride kaldığını düşünüyorum. Aslında sorunların temelinde farklı unsunlar var. Bunlar;  tapuda işlem yaparken özellikle harç olaylarının yüksek oluşu nedeniyle vatandaşların fazla harç ödememe adına değerleri düşük göstermesidir. Bu Rize’ye özel bir realite değil, Türkiye’nin her yerine bir özel bir durum.” dedi.

“20 metrekare olması gerekirken 10 metrekare olarak belirleniyor”

Peçe, Rize’de yaşanan arazi kıtlığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Rize’de arazi kıtlığı nedeniyle yapılan inşaatlarda normalde bağımsız bölümlerin gözlenen oransal tapunun, oransal olarak metrekare birimi olarak bırakması ve çekilmesi gereken kısmının daha az geride bırakılıyordu. Yani buradaki müteahhit arkadaşların kendilerine göre haklılık payı var çünkü arazi sorunu ortada. Bırakılması gereken kısımların daha az bırakıldığı için bağımsız bölümlerin gözlenen taşınması miktarı daha az olarak belirleniyordu. Doğal olarak taşınması metrekare fiyatları ile hesaplandığı göz önünde bulunduğunda bu durumda değerler aşağı çekiliyordu. Yani normalde bir bağımsız metrekare, 20 metrekare olması gerekirken 10 metrekare olarak belirleniyor. 10 metrekare olarak belirlendiği zaman doğal olarak metrekareye geçildiği zaman eksik hesaplama yapılıyor. Yani burada böyle bir sorun var.”

“Bu sorunun geride kalacağını düşünüyorum”

Vatandaşların bu durumu bilmediği ifade eden Peçe, “Vatandaşlar ne zaman ki kamulaştırma davasıyla muhatap olduğu zaman bu problemlerin nereden kaynaklandığını anlayabiliyor. İşte devlet dediğimiz, adalet dediğimiz bambaşka bir şey. Yani böyle bir sorun varken vatandaş bunu bilmiyorsa, Rize’nin şartları özel ise, o zaman Rize’nin şartlarına göre bazı şeyler uyarlamak lazım.  O noktada bilirkişilerimiz çok duyarlı davrandılar. Buradaki değerlendirmelerin bu hassasiyetleri dikkate alarak mümkün mertebe mesleklerinin vermiş olduğu yetkinin dışına çıkmadan şartları zorlayarak güncelleştirmeye çalıştılar. Sorunların bir kısmı çözüldü ama halen tabi farklılıklar var. Tabii şimdi belediye imar sahası kapsamında alıyor. Bitişik parsel o saha içerisinde kalmayınca doğal olarak arada bir uçurum oluyor. Yani orada 5 bin lira ise burada bin liraya düşüyor. Arsanın değerlendirmesi çok farklı, tarım arazisi çok farklı, iki parselin bitişinde bir ev arsa olarak değerlendiriliyor diğeri tarım arazisi olarak burada şimdi bilirkişinin de artık yapabileceği bir şey yok. Ona göre değerlendirme yapması lazım ama ben bu sorunun çözümünde siyaseten belediye başkanının, yargının, sayın valimizin, tüm kurumların şartlarının çok zorladığını ve sorunun çözümünde belli bir noktaya getirdiğini biliyorum. Önümüzdeki süreçlerde eksiklikler, hatalar daha da fazla giderilip bu sorunun geride kalacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

Haber :

Yorum Yap

Ordu’da jandarma ekiplerin uyuşturucu operasyonu

Ordu’da jandarma ekiplerin uyuşturucu operasyonu

  • 0
  • 0
Tarlaya devrilen otomobildeki çift ağır yaralandı

Tarlaya devrilen otomobildeki çift ağır yaralandı

  • 0
  • 0

'Örkünmek' ne anlama gelmektedir ?