Başkan Metin: Şehrimizde Alanların Dar Oluşu Bizi Deniz Dolgusuna Zorluyor

Başkan Metin: Şehrimizde Alanların Dar Oluşu Bizi Deniz Dolgusuna Zorluyor

  • 2
  • 0

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, kentin coğrafi yapısından kaynaklı sorunlar yaşadıklarını belirterek, "Şehrimizde alanların dar oluşu bizi deniz dolgusuna zorluyor." dedi.

Rize Takip Gazetesi İmtiyaz Sahibi Aytekin Kalender, Şimal AVM'de açılan 'Rize'de Yaşam' konulu fotoğraf sergisine verdiği desteklerden dolayı Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin'e teşekkür ziyaretinde bulundu. Kalender, sergide yer alan fotoğraflardan birisini de Başkan Metin'e armağan etti.

Ziyaret sırasında 'Rize Takip'e özel açıklamalarda bulunan Başkan Metin, kentte devam eden ve planlanan projeler hakkında bilgiler verdi.

'Deniz Dolgusu' Mecburiyetten
Rize'nin coğrafi olarak zor bir yapıya sahip olduğunu belirten Başkan Metin, "Rize’de en önemli problemlerden biri yer yokluğudur. Rize şehir merkezi dediğimiz yer genelde Fener Mahallesi'nden Engindere Mahallesi'ne kadar biliniyor. Bizim için tüm belediye sınırları içindeki yerler bir olsa da halkın deyişiyle bu alanlar merkez sayılıyor. Bu alanda 150 bin insan yaşıyor. Bu yamacın yanında yer alan bu yerde 150 bin kişinin yaşaması çokta kolay değil. Keza 50 bini deniz dolgusu ile kazandırılan alanda yaşıyordur. Bu beraberinde trafik sorunu, şehrin sosyal donatı alanlarının eksikliği, park alanları, otoparklar gibi bir çok problem karşımıza çıkıyor. Şehrimizde alanların dar oluşu bizi deniz dolgusuna zorluyor. Bir millet bahçesi yapıyoruz 400 dönümlük yine mecburen dolgu çalışması ile bu projeyi hayata geçireceğiz." dedi. 

"Yer Problemini Aşamıyoruz"
Başkan Metin, yıllardır bekleyen terminal projesi hakkında da yer sorunu yaşadıklarını ifade ederek, "Terminal ile ilgili maddiyatta bir sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum ama yer problemini aşamıyoruz. İstiyoruz ki 30 dönümlük bir yerde modern bir terminal yapalım. İçinde bir çok imkan ve rahat hizmet alınacak alanlar olsun. Konuşup projeleri kafamızda oluştururken güzel şeyler düşünüyoruz fakat sahaya inip yer baktığımızda işin içinden çoğu zaman çıkamıyoruz. Kamulaştırma işine girdiğimizde ise en değersiz yerler çok değerli yerlermiş gibi karşımıza çıkıyor. Bir çok alanda bu tür sorunlar yaşıyoruz. Birçok şehirde yatırım noktasında bu tür sorunlar yaşanmıyor. Yaşansa da hemen şehrin az dışında alternatifleri var. Bugün AVM’nin yerini eleştiriyoruz da bu da yersizlikten dolayı yapılan bir yatırımdı. Her yapılan yatırımı 10 yıl sonra eleştirilmesinin nedeni de dar bir alanda sıkıştığımız ve yer bulamadığımız, bu nedenle her şeyi bu dar alanda istediğimiz içindir." diye konuştu.

"O Tarafa Doğru Şehir Genişletebiliriz"
Salarha Tüneli'nin yapılmasıyla birlikte şehrin bir arkaya geçiş kapısı olduğunu aktaran Metin, “Orada da yerler belli. Derenin kenarındaki yerler bize ne kadar müsaade ediyorsa o kadar kullanılabilecek alanlar var. Aynı sorun orda da var. Dere ve dağ eteğindeki kısıtlı alanlar. Diğer taraftan, Ortapazar, Pehlivantaşı, Düzköy tarafında yerler var. Bundan sonraki yatırımların bir kısmını o taraflara doğru yapabilir ve o tarafa doğru şehri genişletebiliriz." ifadelerini kullandı.

"Bu Şehri Gerçekleriyle Birlikte Düşünmemiz Gerekiyor"
Rize Şehir Hastanesi'nin yapılacağı alana gelen eleştirilere değinen Başkan Metin, şu ifadeleri kullandı:

"Şu an başlayan Şehir Hastanesi inşaatı yine deniz dolgusunda yapılıyor. Bu da eleştiriliyor. Bu konuda doğru olmayan bilgilerde dolaşıyor maalesef. Hastane için bakanlık uzmanları gelip dolaştı ve o bölgede karar verdi. Hastane yapmak için sıfır kotlarında yer istiyorlar. Yaz kış ulaşımı rahat trafik ve benzeri sorunların olmayacağı ulaşımı rahat yerlerde hastanelerin yapılması uygun görülüyor. Bu yüzden bu şehri gerçekleriyle birlikte düşünmemiz gerekiyor. Hem trafik sorunsuz, sosyal donatıları ile daha yaşanılabilir butik bir şehir istiyoruz; öte yandan turizm, sanayi istihdamın da içinde olduğu bir büyük bir şehir istiyoruz. İkisi maalesef bir arada olmuyor. Rize’miz aslında butik küçük bir şehir fakat isteklerimiz büyükşehir ayarında. Bu tezatı yaşıyor ve bunu aşmak için daha çok çalışıyoruz. Biz de bu şehrin çocuklarıyız” 

"Şehrin Nüfusu Arttıkça İhtiyaçlar Çoğalıyor"
Yatırımlarda yer sorunu nedeniyle yönlerini deniz dolgusuna yönelmekten başka çareleri olmadığını vurgulayan Başkan Metin, “Biraz çok yönlü düşününce karar vermek zorlaşıyor. Tek yönlü düşününce karar vermek kolaydır. Yönetici olunca her şeyi düşünerek karar vermek zorundasınız. Şartlar bazen istenileni sağlamıyor ama bu hizmetleri hayata geçirilmesi gerektiğinde de en doğru kararı vermeye çalışıyoruz. Şehrin nüfusu arttıkça ihtiyaçlar çoğalıyor. Şehrin denize paralel kurulması yerleşim alanlarının belli bölgede kalması elimizdeki imkanları güçleştiriyor. İç Anadolu'daki şehirlerin böyle bir sorunu yok. Ama biz maalesef yapılacak yatırımlarda ilk problem olarak yer bulma sorunu yaşıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Haber :

Yorum Yap

Bu camiden Türkiye'de sadece 3 tane var

Bu camiden Türkiye'de sadece 3 tane var

  • 0
  • 0
Murat Kurum: Biz Rize’nin her bir karışına aşığız

Murat Kurum: Biz Rize’nin her bir karışına aşığız

  • 1
  • 0

Yanivat Köprüsü Rize'nin hangi ilçesindedir?