Koç: Kim Stokçu, Kim Fırsatçı Meydana Çıksın

Koç: Kim Stokçu, Kim Fırsatçı Meydana Çıksın

  • 7
  • 0

Rize Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Galip Koç, tavsiye edilen satış fiyatının bütün gıda maddelerinin üzerine yazılması önerisini getirerek, "Kim stokçu, kim fırsatçı meydana çıksın" dedi.

Koç, yaptığı yazılı açıklamada, artık vatandaştan mı yoksa stokçulardan mı yana olunduğunu bilmek istediklerini ifade ederek, "Bir an önce denetim mekanizmaları, sorunun kaynağı olan hammadde stokçularına gereken cevabı vermelidir. Perakende denetimleri ile zaman kaybetmeden elleri vatandaşımızın cebine kadar uzanan, bu yabancı sermayeli hammadde stokçuları tespit edilmelidir" dedi.

"Fiyat Cambazlıklarının Önüne Geçilmiş Olur"
Yıllardır bu konuyu dile getirmeleri ve dilekçeler yazmalarına karşın dikkate alınmadıklarını belirten Koç, "Serbest piyasa ekonomisinde böyle bir talebin değerlendirilemeyeceği cevabı aldık. Çünkü fırsatçılar ve stokçular böyle bir duruma razı gelmeyecektir. Çok zor değil, ürünlerin ambalajlarında bir sürü yazılar yazılıyor, bir de tavsiye edilen perakende satış fiyatı yazılsa çok mu zor? Devletimiz belirli bir kâr oranı belirleyip imalatçılarımıza bu ürün ambalajına tavsiye edilen perakende satış fiyatını yazdırması hem piyasada ürün fiyatlarının bir anda artmasının önüne geçer hem de vatandaşımız ürünü bakkal, market her nereden alacaksa aynı fiyattan almış olur. Ulusal zincir mağazalarının prensip edindiği raflarda fiyat cambazlıklarının önüne geçilmiş olur. Ürün içeriği gramaj ve diğer hilelerle vatandaşımıza tuzak kuran ulusal zincir mağazaların hilelerine maruz kalınmaz" diye konuştu.

"Zamlar Neye Göre Yapıldı?"
Sürekli perakende sektörünün denetlenmesinin, hammadde stokçularının kazancını artırmaktan başka çözüm üretemediğini aktaran Koç, şu ifadeleri kullandı:

"Yılda bir mahsül edilen bakliyat gibi ürünlere ne oldu da bir anda yüzde 50'lere varan zamlar yapıldı. Önce un sonra bulgur bu haftada pirince yapılan yaklaşık yüzde 40'a yakın zamlar neye göre yapıldı? Artan maliyetler bu yapılan zama denk geldi mi yoksa yine vatandaşımızın cebinden elini çıkarmayan, stokçular yine sahnedeki yerlerini mi aldı?"

"Dayanacak Gücümüz Kalmadı, Bir An Önce Taleplerimiz Dikkate Alınmalı"
Koç, bakkal esnafı olarak vatandaşlarla sürekli iç içe oldukları ve ellerindeki ürünleri eski fiyattan satarak, esnaflık kuralını yerine getirdiklerini buna karşın sattıkları fiyattan ürünleri yerine koyamadıklarını belirtti.

Bu durumun her geçen gün sermayelerini bitirdiğini dile getiren Koç, "Dayanacak gücümüz kalmadı, bir an önce taleplerimiz dikkate alınmalı. Bakkal amcalar zaten elindeki ürünü eski fiyattan satmaktadır. Bizler de elimizdeki ürünün fiyatini artırarak sermayemizi yükseltmeyi biliyoruz ancak bizler müşterilerimizden yana, devletimizin yanındayız. Piyasaların bir an önce düzelmesi için tavsiye edilen satış fiyatı gıda ürünlerinin üzerine yazılması elzemdir." ifadelerini kullandı.

Haber :

Yorum Yap

Cinayette hayatını kaybeden genç toprağa verildi

Cinayette hayatını kaybeden genç toprağa verildi

  • 0
  • 0
Rizeli futbolcu 100’üncü maçına çıktı

Rizeli futbolcu 100’üncü maçına çıktı

  • 0
  • 0

İkizdere'nin adını aldığı akarsuların adı?