RTSO'da Şubat Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

RTSO'da Şubat Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

  • 4
  • 0

Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Şubat Ayı Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Ahmet Arif Mete başkanlığında gerçekleştirildi.

Mete açılış konuşmasında Kahramanmaraş ve çevre illerde gerçekleşen depremler sonucu hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi. 

Yaşanan deprem felaketlerinin ardından RTSO, Rize ve tüm Türkiye’nin tek yürek olduğunu ifade eden Mete, ilk günden itibaren üzerlerini düşeni yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini belirtti.

Mete’nin açılış konuşmasının ardından 21. Dönem 5 No’lu Meclis Toplantısı karar tutanaklarının okunması ve kabulü, ocak ayı yönetim kurulu faaliyet raporunun okunması ve kabulü, ocak ayı gelir gider raporlarının, mizanın, bütçe izleme raporunun, hesapları inceleme komisyonu raporunun okunması, müzakeresi ve kabulü, ocak ayı yönetim kurulu faaliyet ve hesaplarının ibra edilmesi, ve gelen yazıların görüşülmesi gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından dilek ve temenniler gündem maddesine geçildi.

Dilek ve temenniler gündem maddesinde söz alan meclis üyesi İsmail Hakkı Sandıkçı, deprem konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar üzerine değerlendirmelerde bulundu. 

Depremde yıkılan binalar konusunda inşaat sürecinin her aşamasında yer alanların sorumlu olduğunu belirten Sandıkçı, herkesin bu sorumluluğun bilincinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı. 

Rize'de kent merkezinin yüzde 70’inin deniz dolgusu üzerine inşa edildiğini belirten Sandıkçı, bunun büyük bir risk unsuru olduğunu ve en kısa zamanda belirlenmiş alanların kentsel dönüşüm süreçlerinin hızlandırılması gerektiğini ifade etti. 

Sandıkçı depremin bir afet olduğunu ancak depremin yanında özellikle Rize ve bölgede daha etkili olan sel ve heyelan gibi afetlerin de olduğunu vurgulayarak, tümü için bir afet planı olması gerektiği ve şehir planlamasının da bu afet planına uygun şekilde hazırlanması gerektiğini belirtti.

Dilek ve temenniler gündem maddesinde söz alan meclis üyesi Servet Karaca da deprem konusunda tüm sorumluların tespit edilmesi gerektiğine işaret ederek inşaat sektöründe bu tür sorunlara sebebiyet veren, mesleğe ve sektöre zarar verenlerin ayrıştırılması gerektiğini ifade etti. 

İnşaat sürecinin her aşamasında gözlerden kaçan farklı sorunlar olduğunun altını çizen Karaca, herkesin işini doğru yapması gerektiğini ve süreç içerisinde kimsenin küçük menfaatler peşine düşmemesi gerektiğini söyledi.

Dilek ve temenniler gündem maddesinde söz alan RSO Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, Kahramanmaraş ve çevre illerde meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diledi ve milletimizin başı sağ olsun diyerek sözlerine başladı. 

İlk aşamada bölgeye giden yardım tırlarının yoğunluğu, ulaşım yollarının hasar görmesi gibi nedenlerle başlangıçta bazı sıkıntılar oluştuğunu ifade eden Karamehmetoğlu, kısa sürede bu konuların belli bir düzene girdiğini vurguladı. 

Bölgedeki oda ve borsalarda görevli birçok kişinin de hayatını kaybettiğini ifade eden Karamehmetoğlu bölgedeki 10 vilayette 42 adet oda ve borsa binasının da hasar gördüğünü belirtti. 

Bunun yanı sıra depremin yaşandığı illerdeki organize sanayi bölgelerinin tamamına yakının hasarsız şekilde depremi atlattığını ifade eden Karamehmetoğlu, yaşanan depremin ardından birkaç gün sonra elektrik verilebildiğini belirtti. 

Bölge halkının moral ve motivasyon konusunda zorluk çektiklerini ifade eden Karamehmetoğlu bölgenin yeniden ayağa kalkabilmesi için bölge halkının bölgede kalmasını sağlayacak ortamın oluşturulması gerektiğini söyledi. 

Rize Valisi’nin koordinatörlüğünde şehir olarak başarılı bir yardım organizasyonu gerçekleştirildiğini ifade eden Karamehmetoğlu 3 binin üzerinde depremzedemizin Rize’de misafir edildiğini belirtti. 

Bina yapımı aşamasında günümüz şartlarında her zemine uygun şekilde inşaat yapmanın mümkün olduğunu ifade eden Karamehmetoğlu, önemli olan bu uygunluğun doğru tespit edilmesi ve doğru bir şekilde uygulanmasıdır dedi. 

İnşaat sürecinin her aşamasında görev alanların üzerlerindeki sorumluluğun farkında olarak hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Karamehmetoğlu, bir daha böyle bir felaket yaşanmaması için önümüzdeki süreçte bu minvalde hareket etmek gerektiğini ifade etti. 

Bütün bunların yanı sıra en kısa zamanda kalıcı konutlar için TOBB öncülüğünde, oda ve borsaların katılımı ile adımlar atılacağını ifade eden Karamehmetoğlu, devlet eliyle ve TOKİ marifetiyle sürecin yürütüleceğini vurgulayarak iş dünyasının desteklerinin de bu alanda olacağını belirtti. 

Oda ve Borsalar üzerinden TOBB’da toplanacak yardımlar ile yapılacak kalıcı konutların ihale ve finansman süreçlerinin TOBB tarafından gerçekleştirileceğini ifade eden Karamehmetoğlu inşaat sürecinin TOKİ üzerinden yürütüleceğini belirtti. 

Karamehmetoğlu’nun konuşmasının ardından RTSO Şubat Ayı Meclis Toplantısı sona erdi.

Serdar Yıldırım

Haber :

Yorum Yap

Bungalov tesis artışına bir tepki de Trabzonlu otelcilerden geldi

Bungalov tesis artışına bir tepki de Trabzonlu otelcilerden geldi

  • 0
  • 1
Ormanlık alandaki yangın söndürüldü

Ormanlık alandaki yangın söndürüldü

  • 0
  • 0

Aşağıdaki filmlerden hangisi Rize'de çekilmiştir?