Kale-i Bala: Tarihi mekânın büyülü dokusuna yolculuk

Kale-i Bala: Tarihi mekânın büyülü dokusuna yolculuk

  • 0
  • 0

Rize’nin eşsiz doğası ve tarihi eserleri ziyaretçileri büyülemeye devam ediyor. 14-15. Yüz yılda yapıldığı tahmin edilen Kale-i Bala eşsiz manzarası ve tarihiyle dikkat çekiyor.

Peki, Kale-i Bala nerededir? Kale-i Bala’ya nasıl gidilir? Kale-i Bala etrafında imkanlar nelerdir? Kale-i Bala hangi aktiviteleri yapabilirsiniz Kale-i Bala’nın rakım bilgileri nedir? Kale-i Bala’nın özellikleri nelerdir? Kale-i Bala ya dair bütün bu bilgileri deneyimleyerek sizlere aktarıyoruz.

Çamlıhemşin İlçe merkezine 40 km mesafede, Hisarcık Köyü sınırları içinde bulunan tarihi Kale-i Bala, geçmişe tanıklık etmeye hazırlanıyor. "Varoş Kale" olarak da bilinen bu tarihi yapı, Zil Kale'ye benzer topografya ve duvar işçiliğiyle dikkat çekiyor ve uzmanlarca 14-15. yüzyıla tarihleniyor. Anadolu'ya geçiş sağlayan Kaçkarlar'ın Başhemşin ve Tatos Geçidi'ne yakınlığıyla da önemli bir konumda bulunuyor.

Ancak geçmişin izlerini günümüze taşıyan bu tarihi yapı, zamanın etkileriyle mücadele ediyor. Sur duvarları, kalınlığı 50 cm ile 1 metre arasında değişen büyük ölçüde tahrip olmuş durumda. Bu nedenle yetkililer, Kale-i Bala'nın özgün yapısını korumak ve gelecek nesillere aktarmak için restorasyon çalışmalarına başladı.
Dikdörtgen planlı ve sarp bir kayalık üzerine kurulan kalenin uzunluğu yaklaşık 70 m, genişliği ise 25 metre. Kale kapısı kuzeybatı yönünde yer alıyor ve aynı cephede doğusunda başka bir kapı izi daha bulunuyor. Duvar izlerinden batı kulelerinin varlığı anlaşılıyor ve iç kısımda yer alan doğu duvarına bitişik tonozlu mekân muhtemelen bir sarnıç olarak değerlendiriliyor.

Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte Kale-i Bala, tarih severlerin ve gezginlerin merakla ziyaret edeceği bir destinasyon olacak. Bu tarihi yapı, bölgenin zengin kültürel mirasına katkıda bulunacak ve geçmişe yapılan bir yolculuk için mükemmel bir fırsat sunacak.

 

Haber : Zeynep Kopuz

Yorum Yap

Bolu'da toz taşınımı hayatı olumsuz etkiledi

Bolu'da toz taşınımı hayatı olumsuz etkiledi

  • 0
  • 0
Halk pazarına yoğun ilgi

Halk pazarına yoğun ilgi

  • 0
  • 0

Rize'de kaç tane belde vardır?