Karadeniz'in Tarihi Mirası: Hüseyin Hoca Köyü Camisi

Karadeniz'in Tarihi Mirası: Hüseyin Hoca Köyü Camisi

  • 0
  • 0

Karadeniz’in tarihi camilerinden olan Hüseyin Hoca Köyü Camisi, Kalkandere İlçesindeki Hüseyin Hoca Köyündedir. Cami tahtadan oluşu minaresinin ayrı bir şekilde konumlanmasıyla dikkat çekmektedir.

Hüseyin Hoca Köyü Sahil Cami, tarihi motifleriyle ziyaretçilerini bekliyor.
Peki, Hüseyin Hoca Köyü Sahil Cami nerededir? Hüseyin Hoca Köyü Sahil Cami'ne nasıl gidilir? Hüseyin Hoca Köyü Sahil Camii etrafında imkanlar nelerdir? Hüseyin Hoca Köyü Sahil Cami özellikleri nelerdir? Hüseyin Hoca Köyü Sahil Cami'ne dair bütün bu bilgileri deneyimleyerek sizlere aktarıyoruz.
Kalkandere ilçesinin gurur kaynağı olan tarihi Keler Köyü Sahil Cami, H.1250 tarihli kitabesiyle birlikte tamamen ahşaptan yapılmış muhteşem bir eserdir. Heybetli mihrabının yüzeyinde sırasıyla mukarnas, örgü ve lale motifli süsleme kuşağıyla süslü bu cami, Karadeniz ahşap oyma ve işleme sanatının en nadide örneklerini taşıyor. Bu tarihi camii ziyaret etmek isteyenler Rize’ye uçak ve kara yoluyla gelerek, Kalkandere ilçesi Hüseyin Hoca köyüne kendi araçlarınızla ya da şehir merkezinden kalkan otobüslerle ulaşılabiliyor. Cami İkizdere yolu üzerindedir.

Uzun bir serüvenin ardından Of ilçesinin bir köyünden köy değiştirerek şimdiki yerine getirilen bu cami, Hüseyin Hoca Köyünde yeni bir yuva buldu. Köy halkı, caminin taşıdığı tarihi önemin ve sanatsal değerin farkında olarak gururla sahip çıkıyor. Eski yerinden yeni mekanına taşınması, caminin bir halk kültürü simgesi olduğunu gösterirken, geçmişle günümüzü harmanlayan anlamlı bir bağ kuruyor.
Caminin ahşap işçiliği ve süslemeleri, bölgedeki ustaların maharetli ellerinden çıkmış gibi duruyor. Özellikle mihrabındaki detaylı oymalar, ziyaretçileri büyüleyen güzellikte. 

Hüseyin Hoca Köyü Sahil Cami, içerisinde barındırdığı dört sıra yazı ve tarihle birlikte, bölgenin kültürel ve mimari zenginliğine vurgu yapmaktadır. Yapının tamamen ahşaptan inşa edilmiş olması ise geleneksel el işçiliğinin eşsiz bir örneğini sunuyor. Göz alıcı mimarisi ve kültürel değeri ile turistlerin de ilgisini çeken bu tarihi eser, Kalkandere İlçesinin önemli bir cazibe merkezi haline gelmiştir.

Haber : Zeynep Kopuz

Yorum Yap

Düdüklü tencere bomba gibi patladı: 1 yaralı

Düdüklü tencere bomba gibi patladı: 1 yaralı

  • 0
  • 0
Yaktığı mangalın üzerine düşen 11 yaşındaki Mikail, doku nakliyle sağlığına kavuştu

Yaktığı mangalın üzerine düşen 11 yaşındaki Mikail, doku nakliyle sağlığına kavuştu

  • 0
  • 0

Cimil Başköy Yaylası'nın diğer adı nedir?