Ocaklı, çay üreticilerinin sorunlarını Meclis'e taşıdı

Ocaklı, çay üreticilerinin sorunlarını Meclis'e taşıdı

  • 0
  • 0

Çay üreticilerinin sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) dile getiren CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, yaş çay alım fiyatının da 25 TL'den az olmayacak şekilde bir an önce açıklanmasını talep etti.

CHP Grup Önerisi olarak TBMM Başkanlığı'na sunulan 'Çay Üreticilerinin Sorunlarının Araştırılması Önergesi'nin gerekçesini anlatan CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, tüketim maddelerindeki, gıda fiyatlarındaki, devletin kendi alacaklarındaki artış oranı kadar yaş çay fiyatının artırılması gerektiğini, 1 kilogram yaş çay fiyatının 25 TL’den az olmaması gerektiğini söyledi.

"Ekmeğimizi Eksilttiniz"
Ocaklı, Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun’da üreticiler için geçim kaynağı olan çayda bir dizi sorunlar ortaya çıktığını belirterek, “Bizde Fadume Yenge var. 4 evladından ikisini toprağa vermiş, yaşı 93, 70 yıldır geçimi için çay toplayan, ‘gece başımı yastığa koyduğumda ayrık otları rüyalarıma giriyor’ diyen bir kadın. Yayla mahallesinde yaşar. Bu kadın tarlasına bu kadar önem verirken, size iletmemi istedi. Diyor ki, ‘ben bu aldığım parayla geçinemiyorum.’ Nakliyeciler, yani çayı ambarlardan alıp fabrikalara götürenler var. Bunlar diyorlar ki, ‘19 TL olan mazotu 42 TL’ye getirdiniz ama bize yaptığınız zam %40 civarında kaldı, taşıyamıyoruz, bana zam yap.” Bunlara karşılık vermiyorsunuz. Çayı toplayan, taşıyan, yüklemesini, boşaltmasını yapan işçilerin yevmiyesi yetmiyor, çünkü her şey çok pahalı. 2022 yılında 100 kg yaş çay sattığımızda 233 ekmek alabiliyorduk, 2023’te 188 ekmeğe düştü. ‘Ekmeğimizi eksilttiniz, yoksullaşıyoruz’ diyorlar size.” diye konuştu.

Gübrenin tonunun 11 bin TL’den 18 bin TL’ye yükseldiğini, vatandaşın gübre atamadığı için mahsulünü de eksik almaya başladığını ve bu fiyatlara isyan ettiğini ifade eden Ocaklı, “Vatandaşlar, gübre fiyatlarındaki KDV’yi düşürün, indirim yapın, çiftçiyi güçlendirin.’ diyor. Yapmadınız, yapmadığınız yetmedi; GSYH içinde çiftçiye verilmesi gereken yüzde 1 desteği geçen yıl yüzde 0,6 ile bitirdiğiniz için orada da eksik bıraktınız.” dedi.

"Defalarca Çay Kanunu Teklifi Verdiler, Reddettiniz"
Bu sorunun 1984 yılından beri devam eden çay kanununun sürmesi nedeniyle devam ettiğini belirten Ocaklı, şunları söyledi:

"CHP ve diğer partiler, defalarca çay kanunu teklifi verdiler, reddettiniz. Şimdi size, AK Parti grubuna sesleniyorum. Tıpkı Milli Eğitim Bakanının bize dayattığı gibi, 1 hafta-10 gün içinde bu taslağı inceleyin, onaylayın dediği gibi biz de size diyoruz ki, 10 gün içinde buyurun, üreticiyi koruyan kollayan Çay Kanunu taslağını getirin, biz de size destek olalım. Eğer bunu yapmazsanız, CHP olarak önümüzdeki hafta üreticiyi koruyan Çay Kanunu Teklifini biz getireceğiz. Kabul edip etmediğinizi de halkımız görecek.”

"25 TL'den Az Olmayacak Şekilde Açıklayın"
Ocaklı, son 5 yılda petrol fiyatlarının 7 kat, yaşam giderlerinin ise 14 kat artmasına karşın yaş çayın artışının 4 katla sınırlı kaldığını aktarak, "Dünyada yaş çayın en düşük fiyattan satıldığı ülkelerden birisi olduk. Çay üreticisini eziyorsunuz, çay üreticisi bu durumdan çok rahatsız. Kampanyanın açıldığı 5 gün oldu, 5 gündür size çay satıyorlar ama çayı kaça sattıklarını bilmiyorlar. Neden Cumhurbaşkanı ya da Tarım Bakanı, eskiden olduğu gibi Rize meydanında çayın fiyatını açıklamıyor. Nedenini ben biliyorum. Çünkü, çay üreticisinin artık uyandığını, sizi protesto edeceğini biliyoruz. O yüzden çay fiyatının 25 TL’den az olmayacak şekilde açıklanmasını, üreticinin mağdur edilmemesini, özellikle Ak Parti grubundan, iktidardan, Rizeli olan Sayın Cumhurbaşkanından bir daha özellikle rica ediyoruz. Bunun yapılmaması halinde de tıpkı yerel seçimde olduğu gibi genel seçime bırakmadan sizi uyaracağına inanıyorum.” dedi.

Haber : HÜSEYİN ÇATAN

Yorum Yap

Elektrik akımına kapılan işçi hayatını kaybetti

Elektrik akımına kapılan işçi hayatını kaybetti

  • 0
  • 0
Tarım alanları zirai dondan etkilendi

Tarım alanları zirai dondan etkilendi

  • 0
  • 0

Açanki ne demektir?