Rize ilçeleri nelerdir? Rize ilinin nüfusu kaçtır, kaç ilçesi vardır?

Rize ilçeleri nelerdir? Rize ilinin nüfusu kaçtır, kaç ilçesi vardır?

  • 0
  • 0

Karadeniz'in Doğu kesiminde yer alan Rize, özellikle ormanlık alanları ile oldukça önemli bir şehirdir. Yayla turizmi ile beraber tarım açısından elverişli bir potansiyele sahip olduğunu söylemek mümkün. Aynı zamanda farklı ilçeleri ile beraber düzenli olarak artış gösteren bir nüfusa sahiptir. Peki, Rize haritası: Rize ilçeleri nelerdir? Rize ilinin nüfusu kaçtır, kaç ilçesi vardır? İşte Rize hakkında bilgiler.

Rize Türkiye’nin en fazla yağış alan ilidir. Yazları yağışlı kışları ise ılımlı bir havaya sahiptir. Ilımlı havaya sahip olması nedeniyle genellikle yeşilliğiyle ön plana çıkar. Özellikle çay üretimi konusunda dünyanın en önemli şehirleri arasında yer alır. Turizm açısından da yaz aylarında yine muhteşem doğal güzelliği ile oldukça fazla turist ağırlıyor. Rize aynı zamanda balıkçılık ve arıcılıkda da  ünlü bir şehirdir. Rize'nin ilçeleri ise merkezin biraz daha doğusunda kalmakta, ayrıca batısında ve güneyinde de bulunmaktadır.

Rize'nin Kaç İlçesi Vardır?
Rize’de toplam 11 ilçe bulunmaktadır. Bu ilçelere dahil olarak bir de Rize merkezi eklemek gerekir. Ancak ilçe olarak saymak gerekirse toplamda 11 tane ilçesi bulunduğu söylenebilir. Bu ilçelerin bazılarını denize kıyısı bulunurken bazılarının ise bulunmamaktadır. Daha çok tarım ve hayvancılık üzerinden geçim kaynağına sahip Rize, bu konuda ilçeleri üzerinden de ön plana çıkıyor. Özellikle engebeli araziler ile hayvancılığa oldukça elverişli bir potansiyel sunmaktadır.

Rize'nin Nüfusu Ne Kadar?
Güncel veriler ele alındığında şubat ayı 2020 üzerinden Rize'nin nüfusu toplamda 348.608 olarak öne çıkıyor. Bu nüfusun şu an %70,32’si Rize merkezde yer almaktadır. Yani nüfus dağılımı açısından merkez oldukça önemli bir kesimi bünyesinde toplamış durumda. Bu sebepten dolayı Rize'nin ilçeleri oldukça düşük bir nüfusa sahiptir. Ancak ilçeler kendi arasında nüfus dağılımı açısından benzerlik gösteriyor.

Rize'nin İlçeleri Nelerdir?
Rize şehrinin toplamda 11 tane ilçesi bulunuyor. Büyük bir çoğunluğu merkezinin doğusunda yer alan ilçelerin isimlerini şu şekilde sıralamak mümkün;

- Ardeşen

- Çamlıhemşin

- Çayeli

- Derepazarı

- Fındıklı

- Güneysu

- Hemşin

- İkizdere

- İyidere

- Kalkandere

- Pazar

Bütün bu ilçeleri ile beraber özellikle doğal güzellikleri ön plandadır. Bu doğal güzellikler ise Ayder Yaylası, Fırtına Vadisi, Huser Yaylası, Pokut Yaylası gibi doğal güzellikleri vardır. Ayrıca Rize kendine özgü kültürel yemekleri ile ön plandadır. Rize’nin her ilçesinde farklı yemek çeşitleri bulunuyor. Kültürel yemekler olarak ise muhlama, hamsikoli, rize simidi ve pepeçura gibi bir çok kendine özgü yemeği bulunmaktadır. 

Haber : Zeynep Kopuz

Yorum Yap

Gasp olayına karışan motosikletli çetenin elebaşı tutuklandı

Gasp olayına karışan motosikletli çetenin elebaşı tutuklandı

  • 0
  • 0
Ayılar, Anzer Yaylası'ndaki evlere dadandı

Ayılar, Anzer Yaylası'ndaki evlere dadandı

  • 0
  • 0

Rize'de yetişen kokulu kara üzümün adı?