Rize'de zengin kültürel mirası keşfedin

Rize'de zengin kültürel mirası keşfedin

  • 0
  • 0

Rize, Doğu Karadeniz'in gizli hazinelerinden biridir. Bu şehir sadece muhteşem doğal güzellikleri ile değil, aynı zamanda zengin bir tarih ve kültürel mirasa ev sahipliği yapmaktadır. İl merkezinde yer alan müzeler, bu mirası ziyaretçilere sunuyor.

Rize’de Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 2 müze vardır. Bunlar ise Rize Müzesi ve Atatürk Evi Müzesi.

Rize Müzesi: "Sarı Ev"
Piriçelebi Mahallesi'nde bulunan bu 19. yüzyıl sivil mimari örneği olan "Sarı Ev," şimdi Rize Kent Müzesi olarak hizmet veriyor. Bu tarihi yapı, hem tarihi hem de etnografik eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Yapımında geleneksel yapı malzemeleri ve teknikleri kullanılan müze binası, yöresel mimari özellikleri yansıtıyor. Müzede, 76 arkeolojik eser, 594 sikke ve 1129 etnografik eser olmak üzere toplam 1799 eser sergilenmektedir.

Atatürk Evi Müzesi (Mehmet Mataracı Konağı)
İl merkezinde, Müftü Mahallesi'nde bulunan bu tarihi konak 1921 yılında inşa edilmiştir. İç sofalı plana sahip olan bina, üç katlıdır. Mustafa Kemal Atatürk, 1924 yılında Rize'yi ziyaret ettiğinde, Mehmet Mataracı'nın misafiri olarak bu evde konaklamıştır. Atatürk'ün doğumunun 100. yıldönümünde, Mataracı Ailesi tarafından bağışlanan bu bina, Rize Atatürk Evi Müzesi olarak hizmet vermek üzere renovasyon geçirmiştir. Konağın kuzeyinde ise geniş bir bahçe bulunmaktadır. Burada, Atatürk'e ait bazı eşyaların yanı sıra, bölgeden çıkarılan etnografik eserler de sergilenmektedir.

Rize’de Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olmayan 5 tane daha farklı müze bulunmaktadır. Bunlar ise Rize İl Eğitim Tarihi Müzesi, Çayeli Doğal Yaşam Müzesi, Çaykur Çay Müzesi, Ahmet Hamdi İshakoğlu Doğal Yaşam Müzesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tatlı Su Balığı Müzesi Rize’nin kültürünü tanıtmaya devam etmektedir.

Rize'deki bu müzeler, Doğu Karadeniz'in derin tarihini ve kültürel çeşitliliğini keşfetmek isteyen ziyaretçiler için önemli birer durak oluşturuyor. Şehrin zengin mirasını keşfetmek ve bu eşsiz eserleri yakından görmek için Rize'yi ziyaret etmeyi unutmayın.

Haber : Zeynep Kopuz

Yorum Yap

Samsunlu polis memuru son yolculuğuna uğurlandı

Samsunlu polis memuru son yolculuğuna uğurlandı

  • 0
  • 0
Yığılca'da araçtan yola düşen tomruk kaldırıldı

Yığılca'da araçtan yola düşen tomruk kaldırıldı

  • 0
  • 0

Eski adı 'Hurtoz' olan mahallenin adı nedir?