Rizeli Vatandaşlar Su Çekilmesine Tepkili: “Derede Can Kalmadı”

Rizeli Vatandaşlar Su Çekilmesine Tepkili: “Derede Can Kalmadı”

  • 0
  • 0

Rize’nin Güneysu ilçesine bağlı Başköy köyünde yıllar önce kurulan HES’lerin dere üzerindeki etkisi yeniden gündeme taşındı.

Köy halkı, özellikle son aylarda derelerde neredeyse hiç su kalmadığını, canlı yaşamının tamamen yok olma noktasına geldiğini belirterek tepkilerini dile getirdi.

Güneysu Başköy Köyü Muhtarı Kemal Baltacı, rizetakip.com’a yaptığı açıklamada deredeki su miktarının artık kritik seviyenin de altına indiğini söyledi. Muhtar Baltacı, sözlerine şöyle devam etti:

“Derede bir gram can suyu yok. Senelerdir kırmızı benekli alabalıkların yaşam alanı olan bu dere artık tamamen kuruma noktasına geldi. Sadece balıklar değil, dere ekosistemi içindeki bütün canlılar yok oldu. Biz çocukken burada suyun sesi eksik olmazdı, şimdi dere yatağı taş gibi kurudu.”

Özellikle Güneysu Başköy köyü Yıldız Mahallesi Varcivan mevkiinde su çekilmesinin en belirgin şekilde görüldüğünü söyleyen Baltacı, köylülerin durumdan büyük endişe duyduğunu belirterek, “Vatandaşlarımız haklı olarak tepki gösteriyor. Çünkü su hayattır. Bugün bu dere kuruduysa yarın toprağımız kuruyacak. Tarım zarar görecek, hayvanlar susuz kalacak. Bu sadece bir derenin meselesi değil, memleketin geleceği meselesidir.” dedi.

Muhtar Baltacı, yetkililere çağrı yaparak HES’lerin can suyu bırakma yükümlülüğünün denetlenmesini, dere yatağındaki doğal akışın yeniden sağlanmasını istediğini aktararak, “Biz kimseye düşman değiliz, yatırım karşıtı da değiliz. Ama dere tamamen ölürse bunun geri dönüşü olmaz. Can suyu bırakılmalı, denetimler sıkılaştırılmalı. Halkın bu feryadı duyulmalı.” ifadelerini kullandı.

Başköy’de yaşayan vatandaşlar ise HES’lerin kontrolsüz su toplaması nedeniyle gelecek yıllardan endişeli. Köy halkı, derelerin eski canlılığına kavuşması için acil çözüm bekliyor.

Haber : HÜSEYİN ÇATAN

Yorum Yap

Amasra'ya kruvaziyer ile bugüne kadar 113 bin 949 Rus turist geldi

Amasra'ya kruvaziyer ile bugüne kadar 113 bin 949 Rus turist geldi

  • 0
  • 0
Rizespor Basın Müdürü Sandıkçı’nın acı günü

Rizespor Basın Müdürü Sandıkçı’nın acı günü

  • 1
  • 0

Ç.Rizespor kulüp tarihinde en çok gol atan yabancı oyuncu kimdir?