Teknolojik aletlerdeki ısınma problemi RTEÜ ile tarih oluyor

Teknolojik aletlerdeki ısınma problemi RTEÜ ile tarih oluyor

  • 0
  • 0

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) öğretim üyesi Doç. Dr. Burak Markal'in yürütücülüğünde tamamlanan proje ile teknolojik aletlerde aşırı ısınma probleminin önüne geçilmesi hedefleniyor.

RTEÜ'den yapılan açıklamada, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Markal yürütücülüğünde tamamlanan, 'Kademeli Genişleyen Akış Kesitine Sahip Mikro Pim Tipi Kanatçıklı Isı Alıcılarda Kaynamalı Akışın Deneysel İncelenmesi' başlıklı TÜBİTAK 1001 projesinin, elektronik sistemlerde işlem kapasitelerinin artmasına bağlı olarak meydana gelen aşırı ısınma problemini ortadan kaldırmayı hedeflediği aktarıldı.

Proje ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Markal, “Günümüzde savunma sanayi, uzay, havacılık, tıp alanı gibi birçok alanda ve kişisel bilgisayarlarda olmak üzere gelişmiş işlemciler kullanılmakta, bu işlemcilerin de boyutları küçülmekte fakat işlem kapasiteleri artmaktadır. Bu da beraberinde aşırı ısınma problemlerini ortaya çıkarmakta. Bu sistemlerin geliştirilebilmesi, daha da ileriye götürülebilmesi için ısınma probleminin çözülmesi gerekmekte. Bu kapsamda mikro kanallarda kaynamalı akış önemli bir soğutma potansiyeli tekniği olarak karşımıza çıkmakta. Fakat mikro kanallarda kaynamalı akış tekniğinin uygulamasını kısıtlayan bazı faktörler var. Kabarcıkların kanal içerisinde sınırlanması, kabarcıklaşmanın kanal boyunca sürdürülmesinde yaşanan sıkıntılar, yine yüzeyin sıvı tarafından ıslatılmasının engellenmesi gibi problemler sebebiyle mikro kanallarda kaynamalı akış uygulamaları kısıtlanmakta ve bu potansiyeli yüksek soğutma tekniğinden yeterince istifade edilememektedir. Projemizle, belirttiğim sorunları ortadan kaldırmayı hedefliyoruz.” dedi.

Haber : Cansu Şalambar

Yorum Yap

Murat Kurum: Biz Rize’nin her bir karışına aşığız

Murat Kurum: Biz Rize’nin her bir karışına aşığız

  • 0
  • 0
Yazıcı: Adaylık süreçlerinde hiç kimseye haksızlık yapmayız

Yazıcı: Adaylık süreçlerinde hiç kimseye haksızlık yapmayız

  • 0
  • 1

Rize-Artvin Havalimanı'nda ilk yurt dışı tarifeli sefer, hangi ülkeden yapılmıştır?