Uzman yorumu: Çay mı kahve mi?

Uzman yorumu: Çay mı kahve mi?

  • 0
  • 0

Tiryakileri tarafından sıkça tüketilen çay ve kahveden hangisi daha yararlı? Rizeli Prof. Dr. Zeki Bayraktar bu soruya cevap verdi.

Bir Rizeli olarak bu konudaki kişisel tercihinin çay olduğunu belirten Bayraktar, "Peki bir hekim olarak önerim nedir? Tabii ki yine çay. Çayın sağlık üzerindeki faydaları kahvenin faydalarından çok daha fazla, peki bir ürolog olarak önerim ne olur? Yine çay; her gün birkaç bardak çayla günlük sıvı ihtiyacınızın önemli bir bölümünü karşılamış ve böbreklerinizi, idrar yollarınızı korumuş olursunuz." dedi.

"Çay Odaklanmayı Artırır"
Çayın sağlık açısından birçok faydası olduğuna değinen Bayraktar, "Çayın içinde tein/theanine, kafein, teofilin, polifenoller ve flavonoidler var. Polifenoller antikanserojendir, kanseri önler. Flavonodiler antioksidandır, kalp-damar hastalıklarını ve inmeyi-felçleri önler. Çay kan şekerini, kolesterolü, HDL/LDL’yi ve tansiyonu regüle eder, düzenler. Çay mide-bağırsak sisteminde zararlı bakterilerin üremesini engellerken faydalı bakterilerin çoğalmasını sağlar, sindirimi kolaylaştırır. Çayın damarlar ve bronşlar üzerinde de olumlu etkileri var, bronşları açar, solunumu rahatlatır. Böbrekleri sular/korur, idrar yolları enfeksiyonunu/sistiti önler. Ayrıca çay odaklanmayı artırır, zihinsel aktiviteyi olumlu etkiler" diye konuştu.

"Çaydaki Kafein Çarpıntı Yapmaz"
Bayraktar, kahvenin de bazı faydaları olduğunu ancak bunun çay kadar olamayacağını dile getirerek şunları söyledi:

"Kahvedeki kafein kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir, çarpıntı yapar vs, oysa kafein çayda da var ama çay çarpıntı yapmaz, çünkü çaydaki kafein theanine ile dengelenir (kafein ve theanine çayda dengeli bir şekilde bulunur), theanine doğal bir yatıştırıcıdır, kafeinin etkilerini dengeler, bu yüzden kahve sonrası yaşanan kalp çarpıntısı çay içenlerde görülmez. Ancak çayı da çok koyu içmemeli, koyu bir bardak çay yerine daha açık birkaç bardak çay içilmeli, ayrıca çay –daha doğrusu hiçbir içecek- ağzı yakacak kadar sıcak da içilmemelidir, çay demir emilimini de azaltabilir, demir eksikliği anemisi olanlar eğer demir içeren bir yiyecek aldılarsa (örneğin et) çayı yemekten hemen sonra değil 2 saat sonra (demir emildikten sonra) içmelidirler"

"Gençleri Çaya Özendirecek Çalışmalar Yapılmalı"
Günümüzde gençlerin çaydan ziyade kahveye daha çok rağbet ettiğini aktaran Bayraktar, "Hatta bu eğilim bir kahve markası yüzünden moda haline gelmiş durumda. Açıkçası bu durum beni kaygılandırıyor; çünkü birincisi bu gençler çay gibi güzel bir nimetten mahrum kalıyorlar, ikincisi çay başta Rize olmak üzere Doğu Karadeniz bölgesindeki iller için çok önemli bir gelir kaynağı, gençlerdeki bu eğilim gelecekte bölge ekonomisini olumsuz etkileyebilir. ÇAYKUR Genel Müdürlülüğü'nün, Ulusal Çay Konseyi ve Rize Ticaret Borsası’nın bu konuda acilen bir şeyler yapmaları gerekiyor, gençleri çaya alıştıracak hatta özendirecek çalışmalar yapılmalı. Tıpkı kahve markalarının yaptıkları gibi moda akımlar geliştirilmeli, PR çalışmaları vs dünülmeli. Etkili reklamlar, kampanyalar olmalı. Malum artık ne kahve sadece kahvedir ne de çay sadece çay, rakibinden daha güçlü taktikler geliştirmelisin. Gençler o malum kahve markasını kahve içmek için değil sosyal etkileri yüzünden tercih ediyorlar. Adamlar kahve değil moda satıyorlar. Bu durum -kahve ithal ürün olduğu için- ülke ekonomisi adına da riskli bir gelişme, stratejik hamleler yapmalıyız." ifadelerini kullandı.

Haber : Zeynep Kopuz

Yorum Yap

Palut: İkinci yarıdaki oyunumuz bizi mağlubiyete götürebilirdi

Palut: İkinci yarıdaki oyunumuz bizi mağlubiyete götürebilirdi

  • 0
  • 0
Esila gözyaşlarıyla toprağa verildi

Esila gözyaşlarıyla toprağa verildi

  • 1
  • 0

Rize'de portakal ve limon yetiştiriciliğini yazan Osmanlı Ermenisi yazarı kimdir?