Depremde Son Durum Açıklandı
23.02.2023 - 09:10İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremde 43 bin 556 vatandaşın hayatını kaybettiğini açıkladı.
- 1
- 0
- 1225
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremde 43 bin 556 vatandaşın hayatını kaybettiğini açıkladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Sanat İçin Yola Çık Derneğince oluşturulan "Gezen Sinema", ilk durağı Malatya'da çadır kentte kalan çocuklara kapılarını açtı.
Eski milli futbolcu Gökhan Zan, instagram hesabından depremde enkaz altında kalan Hatayspor Sportif Direktörü Taner Savut'un hayatını kaybettiğini açıkladı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Hatay’da meydana gelen 6,4 ve 5,8 büyüklüklerindeki depremlerde 18'i ağır, 294 kişinin yaralandığını açıkladı.
İŞKUR tarafından Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen iller için, depremin etkilerini hafifletmek amacıyla yürütülen hizmetler için 1 milyar 400 milyon lira ödenek aktarıldı.
Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle eğitim-öğretime verilen aranın ardından deprem bölgesi dışındaki 71 ilde, okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim okullarındaki öğrenciler, ders başı yaptı.
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından özellikle üniversite öğrencilerinin dayanışma ruhuna vurgu yaparak, "Ülkece gençlerimizle gurur duymalıyız. İnanılmaz dayanışma örneklerine şahit oluyoruz." dedi.
Kaharamanmaraş merkezli depremler nedeniyle ara verilen Spor Toto 1.Lig'de 7 haftalık maç programı açıklandı.
Rize'de, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenler için Hacı Ahmet Erdoğan Camii’nde gıyabi cenaze namazı kılındı.
YÖK Başkanı Özvar, bahar döneminin 20 Şubat'ta uzaktan eğitimle başlatılabileceğini, nisan başı itibarıyla yüz yüze eğitimin de olduğu hibrit seçeneğin değerlendirileceğini açıkladı.
Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, su kodlarındaki düşüş nedeniyle yüksek kesimlerde su sıkıntısı yaşandığını belirtti.
Irak kökenli Ürdünlü müzisyen Layth Sidiq, "asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenler için kemanıyla doğaçlama bir performans gerçekleştirdi.
Deprem bölgesine yardım için gerçekleştirilen 'Türkiye Tek Yürek' ortak yayınında Yeni Çamoluk Otomotiv sahibi Hamit Duras'ın bağışı sosyal medyada gündem oldu. Programda bağış toplayan isimlerden ilahiyatçı Prof. Dr. Mustafa Karataş, komşusu Duras'ın 50 milyar bağış yaptığını söyledi. Duras, yanlış anlaşılma yaşandığını ifade ederek yaşananları anlattı.
Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen deprem için ortak yayınla ekranlarda ve radyolarda gerçekleştirilen kampanyada 115,1 milyar liralık bağış rakamına ulaşılırken, 9 milyon adedi aşkın SMS gönderildi.
10 ilde büyük yıkıma sebep olan depremin ardından, afet bölgelerine yardım paketleri gönderilmeye başlandı. Özellikle temel gıda ürünlerinin de gönderildiği bu paketlerin hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken en önemli konu gıda güvenliğinin sağlanması. Yüksek Gıda Mühendisi Aslı Muslu Can, “Eğer deprem bölgelerine gönderilen gıdalar fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik tehlikelerden korunmazsa gıda kaynaklı hastalıklar meydana gelebilir" dedi.
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 9,74 değer kazanarak 4.944,31 puana yükseldi.
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaşandığı illerde yürütülen psikososyal desteklerin yanı sıra bu bölgeden nakledilen öğrenci, veli, öğretmen ve diğer bireylere psikolojik ilk yardım uygulanacak.
Dünyaca ünlü rock grubu Queen'in eski gitaristi Brian May ile Orlando Bloom, Natalie Portman ve Penelope Cruz'un arasında bulunduğu isimler depremzedeler için yardım çağrısında bulundu.
Sanatçılar, sosyal medya hesaplarında, seslendirdikleri eserleri paylaşarak, "Tek Yürek" mesajı verdi.
Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerin yaraları sarılmaya devam ediyor. Yardım seferberliğinin en güzel örneklerinden birisini ise Erzurum'da yaşayan 3. sınıf öğrencisi Ahmet Yasin Deligöz gösterdi.
