Rize adı nasıl ortaya çıktı?

Rize adı nasıl ortaya çıktı?

  • 0
  • 1

Rize ilinin adı; Yunanca pirinç anlamına gelen Rhisos, Rumca’da “Rıza” olarak dağ eteği anlamında kullanılmıştır. Osmanlıca’da ise “Rize” ufak kırıntı, döküntü anlamındadır

Saka göçleri sırasında, Aşağı Çoruh ve Rize-Batum arasına “Kalaç” adlı bir  Türk  boyu  yerleşmiştir.  M.Ö.  323  senesinden sonra Büyük İskender’in ölümü ile İmparatorluğun devamı niteliğinde olan Pontus, Koppodkida, Bithynia gibi  krallıklar  kurulmuştur.  Ancak  Trabzon,  Rize  gibi  bir  takım serbest şehirler, bu krallıklara bağlı olmadan varlıklarını sür- dürmüşlerdir. 131 yılında Karadeniz kıyılarını gemi ile dolaşan Romalı Arrianos, Karadeniz’in TARIHÇE doğusunda hakim olan Lazlardan bahseder. Rize, M.S. 10-395 yılları arasında Roma, 395 yılından itibaren de Bizans hakimiyeti altında yer almıştır.

 Alpaslanoğlu Sultan Melikşah’ın dönemin- de 24 Haziran 1080 Rize Selçukluların hakimiyetine girmiştir. 1204 yılında Rize’yi de içine alan Trabzon Pontus Rum İmparatorluğu kurulmuştur. 1461 yılında Trabzon’u fetheden Fatih Sultan Mehmet 1470 yılında Rize ve çevresini Türk egemenliği altına almıştır.

Yavuz Sultan Selim’in sancak beyliği sırasında Annesi Gülbahar Hatun Sultan Rize’ye gelerek kendi adı ile anılan camii yaptırmış- tır. Rize 1877 yılında merkez sancağa bağlı nahiye olmuştur. Birinci Cihan savaşında 9 Mart 1916 tarihinde Rize, Rusların işgaline uğramış, 2 Mart 1918’de bağımsızlığına kavuşmuştur. Cumhuriyet dönemine kadar sancak merkezi olan Rize, 20 Nisan 1924 tarihinde Vilayet olmuştur. Bugün ilin 11 ilçesi bulunmaktadır.

Haber : Serdar Yıldırım

  • Ömer Cihan Özşahin

    Ömer Cihan Özşahin

    Tarihte Trabzon Pontus Rum imparatorluğu diye bir devlet yoktur. Pontus Devleti ayrı bir devlettir Trabzon Rum imparatorluğu başka bir devlettir. Aralarında 10 asırdan fazla zaman farkı vardır. Pontus ve Rum kelimesini bir arada kullanmak Yunan iddisıdır

    Cevap yaz
    19.07.2023 06:40
Yorum Yap

Çıkan yangında 2 katlı ev kullanılamaz hale geldi

Çıkan yangında 2 katlı ev kullanılamaz hale geldi

  • 0
  • 0
Çaykur Rizespor-Kasımpaşa maçının hakemi belli oldu

Çaykur Rizespor-Kasımpaşa maçının hakemi belli oldu

  • 0
  • 0

Türk Sanat Müziği'ne unutulmaz eserler kazandıran Rizeli bestekar?