Rize'de nadir görülen türe rastlandı

Rize'de nadir görülen türe rastlandı

  • 0
  • 0

Türkiye’de ender rastlanan fil şahin güvesi larvası, Rize'de görüldü. Peki bu tür zararlı mı?

Rize'de bir vatandaş tarafından görüntülenen, fil şahin güvesi larvasının ülkede ender rastlanan bir tür olduğu belirtildi.

Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde bu türe ilişkin yer alan bilgiler ise şu şekilde:

"Türkiye'de nadir görülen Fil Şahin Güvesi larvası deilephila elpenor, sphingidae ailesinde bir güvedir. Ortak adı, tırtılın filin gövdesine benzemesinden türetilmiştir. Orta Avrupa'da en yaygın olanıdır. Kendine özgü zeytin ve pembe renklendirmesi, onu kendi yelpazesinde en tanınabilir güvelerden biri yapar. Tehlike durumunda, vücudun bir bölümünü gözlerle şişirebilir. Kafasını içeri çeker, ön bacaklarını yüzeyden koparır. Aynı zamanda bir yılan gibi olur. Vücudun etkileyici büyüklüğü göz önüne alındığında, kuşlar gibi düşmanlar savaşmamayı tercih eder."

Zararlı mı?
Açıklamada, güvelerin çiçek özleriyle beslenen ve geceleri yaşayan bir tür olduğu belirtilerek, "İnsanları ısırmaz veya sokmazlar. Zararlı böceklerden ayrı olarak, yaşadıkları bölgenin doğası için oldukça faydalıdırlar. Çünkü böcekle beslenen ve doğal döngüde önemli yer tutan yırtıcı hayvanlar için besin kaynağı görevi üstlenirler. Ayrıca diğer haşerelerden farklı olarak doğada yaşayan güvelerin, renkli ve oldukça güzel kanatları bulunur. Güve çeşitlerinin bir diğer özellikleri de, gündüzleri saklanıp geceleri karınlarını doyurmak için bitki özlerine gidip yetişkin güvelerin dallara ve yapraklara minik yumurtalar bırakmasıdır. Bu yumurtalar çatladığında ortaya tırtıl denen larvalar çıkmaktadır. İlimiz de görülen larvalar zararsız olup kimyasal mücadeleye gerek duyulmamaktadır." bilgisi paylaşıldı.

Haber : ZEYNEP KOPUZ

Yorum Yap

Ordu'da kariyer temasıyla PDR Günleri düzenlendi

Ordu'da kariyer temasıyla PDR Günleri düzenlendi

  • 0
  • 0
Ambarlık Çay Fabrikası ÇAYKUR işçi alımı kura sonuçları

Ambarlık Çay Fabrikası ÇAYKUR işçi alımı kura sonuçları

  • 2
  • 0

Ç. Rizespor, Didi Stadı'nda ilk resmi galibiyetini hangi takıma karşı almıştır?