Eski defterleri karıştırdıkça hatıralar gözlerimin önünde canlandı. Muhittin Türüt Amca esti aklıma. Rize Ziraat Odası Başkanlığı yaptığı yıllarda Ağabeyim Mehmet (Enver Kar) yönetin kurulu üyesi olarak yanında görev yapıyordu. Ağabeyim Yönetim kurulu toplantılarına giderken beni de yanına alırdı. Orada tanıdım Muhittin Türüt Emice’yi.. Heybetli halı muhabbeti aklımdan hiç çıkmaz. Onun çayı çay üreticini savunması partiler üstü idi. Zaten o zamanlar siyasette bu dendi kutuplaşmamıştı. Memleket sevgisini memleket meselesini sözlerinden, yüreğinden heyecanından anlardınız. Sonra gazetecilik yıllarımda gelişti yakınlığımız. Ben onu çok sevdim. Aadın mi sen…
BİR HALK KAHRAMANI
1931 yılında Rize’nin Ambarlık Köyü’nde doğdu. Babası Abdulkadir Ağa Maraşal Fevzi Çakmak tarafından İstihbarata çağrılan kahramanlar arasında yer almıştı. 1941 yılında İstanbul’a gitti. Tophane, Beyoğlu ve İstiklal Caddesi sözü geçtiği sevilip sayıldı yerlerin başında geliyordu. Karadeniz’e yol alan gemileri Galata Limanı’na sokmayan, geri çeviren ve Karadenizliler hakkında ağır sözler söyleyen Çağlayan Pavyon’un sahibi Arap Bedri Kral’ın ve dokuz fedaisinin saltanatına son vermiş onu paçavraya çevirmişti. Öncelikle Taksim’de Fransız Hastanesi’ne getirilen Kral’ı halka yaptığı zulümlerden dolayı hiçbir hastane kabul etmeyince kan kaybından ölmüş, Muhittin Türüt’ün bu davranışı onu adeta İstanbul’da bir halk kahramanı haline getirdi. Ama ortada bir ölü vardı. Türüt; Sultan Ahmet’e hapis edildi. Meşhur Sultan Ahmet İsyanı onun hapis döneminde yaşandı. Daha sonra Eskişehir’e sevk edildi. Bir sürede Rize Kapalı Cezaevi’nde yattıktan sonra tahliye edildi.
ÇAYA ADANAN BİR ÖMÜR
Rize’de yaşamaya başladı ve ömrünü Rize’ye hizmete adadı. 1965-94 yılları arasında Ambarlık Köyü Muhtarlık görevini yerine getirdi. Onun döneminde Ambarlık Çay Fabrikası hizmete açıldı.
1965 yılında Rize Ziraat Odası’nı kurdu. Çay üreticilerinden kesilen cüzi aidatlarla Rize Ziraat Odası Binası’nın temelini attı. Halen onun eseri olan sekiz katlı binada faaliyet gösterilmektedir. 29 Ağustos tarihinde katıldığı bir toplantıda görevi başında vefat etti. Muhittin Türüt her zaman taban fiyat konusunda üreticinin yanında olur ve çay üreticisinin haykıran sesi olurdu. Çıkar ilişkilerinin siyasi kutuplaşmanın arttığı ve bu yüzden güzel insana hasret kaldığımız günümüzde önemi daha da anlaşılan Muhittin Türüt amcamı rahmetle özlemle saygıyla anıyorum…